The Influence of Mediterranean Culture on Polish Cuisine in the Middle Ages and the Early Modern Era

Collection
Article
Download bibliographic description

Description

  • Tytuł: The Influence of Mediterranean Culture on Polish Cuisine in the Middle Ages and the Early Modern Era
  • Autor/Autorzy: JANUSZ SMOŁUCHA (Autor)
  • Nazwa czasopisma: Perspektywy Kultury
  • Rok: 2020
  • ISSN: 2081-1446
  • DOI: 10.35765/pk.2020.3003.08
  • Adres www:: https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/pk/issue/view/142/pk30pl
  • Strony od-do: 105-113
  • Język: angielski
  • Abstrakt:
    • W artykule poruszona została kwestia wpływów śródziemnomorskich na kuchnię polską w okresie po przyjęciu pod koniec X wieku chrześcijaństwa. Ten wiekopomny akt wprowadził Polskę w obszar niezwykle bogatej kultury zakotwiczonej w tradycji grecko-rzymskiej, silnie oddziałującej również na życie codzienne przedstawicieli wszystkich warstw polskiego społeczeństwa. Autor zwrócił uwagę na różnorodność tych kontaktów, do których zaliczyć należy podróże duchownych, misje dyplomatyczne oraz wyjazdy młodzieży na studia. Duży wpływ na przemiany w obrębie kultury stołu wywarły też handel i wymiana gospodarcza oraz działalność nad Wisłą włoskich kupców i rzemieślników. Za moment przełomowy należy uznać przybycie do Krakowa w 1518 roku w towarzystwie licznego dworu Bony Sforzy, która została żoną króla polskiego Zygmunta I.
    • The article explores the Mediterranean influences on Polish cuisine in the centuries that followed the adoption of Christianity at the end of the 10th century. This memorable act brought Poland into the circle of Western culture anchored in the Greco-Roman tradition, which also heavily impacted the everyday life of representatives of all strata of Polish society. The author draws attention to the variety of such contact, which includes the journeys of clergymen, diplomatic missions, and trips of young people to universities. Trade and economic exchange, as well as the activity of Italian merchants and craftsmen on the Vistula, also had a strong bearing on the refashioning of the culinary culture. The breakthrough moment was the arrival in Krakow in 1518 of Bona Sforza - who became the wife of the Polish king Sigismund I - and her many courtiers.
  • Dyscyplina: nauki o kulturze i religii

MARC

  • 002 $a The Influence of Mediterranean Culture on Polish Cuisine in the Middle Ages and the Early Modern Era
  • 003 $b 0000-0003-2633-7093
  • 003 $a JANUSZ SMOŁUCHA (Autor)
  • 004 $a Oryginalny artykuł naukowy
  • 006 $a Perspektywy Kultury
  • 008 $a 2020
  • 011 $a 2081-1446
  • 013 $a 10.35765/pk.2020.3003.08
  • 014 $a https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/pk/issue/view/142/pk30pl
  • 015 $a 105-113
  • 017 $a angielski
  • 019 $a W artykule poruszona została kwestia wpływów śródziemnomorskich na kuchnię polską w okresie po przyjęciu pod koniec X wieku chrześcijaństwa. Ten wiekopomny akt wprowadził Polskę w obszar niezwykle bogatej kultury zakotwiczonej w tradycji grecko-rzymskiej, silnie oddziałującej również na życie codzienne przedstawicieli wszystkich warstw polskiego społeczeństwa. Autor zwrócił uwagę na różnorodność tych kontaktów, do których zaliczyć należy podróże duchownych, misje dyplomatyczne oraz wyjazdy młodzieży na studia. Duży wpływ na przemiany w obrębie kultury stołu wywarły też handel i wymiana gospodarcza oraz działalność nad Wisłą włoskich kupców i rzemieślników. Za moment przełomowy należy uznać przybycie do Krakowa w 1518 roku w towarzystwie licznego dworu Bony Sforzy, która została żoną króla polskiego Zygmunta I.
  • 020 $a The article explores the Mediterranean influences on Polish cuisine in the centuries that followed the adoption of Christianity at the end of the 10th century. This memorable act brought Poland into the circle of Western culture anchored in the Greco-Roman tradition, which also heavily impacted the everyday life of representatives of all strata of Polish society. The author draws attention to the variety of such contact, which includes the journeys of clergymen, diplomatic missions, and trips of young people to universities. Trade and economic exchange, as well as the activity of Italian merchants and craftsmen on the Vistula, also had a strong bearing on the refashioning of the culinary culture. The breakthrough moment was the arrival in Krakow in 1518 of Bona Sforza - who became the wife of the Polish king Sigismund I - and her many courtiers.
  • 966 $a nauki o kulturze i religii
  • 985 $a Wydział Filozoficzny
  • 985 $b Instytut Kulturoznawstwa

Dublin Core

Files

Smoluch_The.pdf (6.76 MB)

  • Licence: CC BY-ND 4.0
  • Text version: Final published
  • Availability: Published