Zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczeniami wody pitnej. Zalety i wady doczyszczania

Kolekcja
artykuły
Pobierz opis bibliograficzny

Opis

MARC

  • 002 a Zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczeniami wody pitnej. Zalety i wady doczyszczania
  • 003 a Barbara Gworek (Autor)
  • 003 a Edyta Laurman-Jarząbek (Autor)
  • 003 a Ewa Ochwanowska (Autor)
  • 003 a Jarosław Chmielewski (Autor)
  • 003 a Magdalena Florek-Łuszczki (Autor)
  • 003 a Małgorzata Czarny-Działak (Autor)
  • 004 a Oryginalny artykuł naukowy
  • 006 a PRZEMYSL CHEMICZNY
  • 008 a 2018
  • 011 a 0033-2496
  • 013 a 10.15199/62.2018.7.17
  • 015 a 1123-1127
  • 016 a 0.83
  • 017 a polski
  • 019 a Z powodu licznych zanieczyszczeń jakość wody wodociągowej może ulec pogorszeniu. Z pogorszeniem walorów użytkowych wody można sobie w prosty sposób poradzić w warunkach domowych poprzez stosowanie filtrów. Ze względu na postęp technologiczny coraz częściej stosuje się zaawansowane metody uzdatniania wody, takie jak np. system odwróconej osmozy, które wpływają na poprawę składu chemicznego wody oraz podniesienie jej walorów smakowych. Filtry tego typu nie powinny być jednak stosowane w sytuacji, gdy jest zwiększone zapotrzebowanie organizmu na magnez oraz wapń.

Dublin Core

Repozytorium Akademii Ignatianum w Krakowie, które jest częścią Portalu Pracowniczego zostało zrealizowane w ramach projektu „Program wzmocnienia potencjału dydaktycznego Uczelni na rzecz rozwoju regionalnego” POWR.03.05.00-00-ZR10/18 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.