O chlebie – surogaty chleba, dodatki i przyprawy
Opis
- Tytuł: O chlebie – surogaty chleba, dodatki i przyprawy
- Autor/Autorzy: Maria Ujwary (Autor)
- Nazwa czasopisma: Perspektywy Kultury
- Rok: 2024
- Tom: 45
- Numer: 2
- ISSN: 2081-1446
- Adres www:: https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/pk/article/view/2024.4502.25/2774
- Strony od-do: 341-352
- Abstrakt:
- Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na kwestię surogatów chleba, które w związku z problemami z dostępnością ziaren zbóż wpisały się w jadłospis ludności na ziemiach polskich. W zastępstwie mąki pszennej bądź żytniej pojawił się szereg dodatków, które finalnie miały umożliwić konsumentowi wypiek chleba, albo raczej jego namiastki. Na podstawie analizy literatury obejmującej okres od XIX do początku XXI w. pokazane zostały stosowane do wypieku chleba dodatki. Niektóre z tych składników dzisiaj uznalibyśmy za niejadalne, ale jeszcze do połowy XX w. były wykorzystywane. Uwzględniono także współczesne dylematy związane z dodatkami do chleba oraz zmiany jego składu, dzięki którym może on być spożywany również w przypadku szczególnych zaleceń dietetycznych.
- The aim of this article is to draw attention to the issue of bread surrogates, which, due to problems with the availability of cereal grains, have become part of the menu of the population in Poland. Instead of wheat or rye flour, a number of additives appeared, which were finally supposed to enable the consumer to bake bread, or rather its substitutes. Based on the analysis of the literature covering the period from the 19th to the beginning of the 21st century, additives used for bread baking are shown. Some of these ingredients today we would consider inedible, but they were used until the middle of the 20th century. Contemporary dilemmas related to bread additives and changes in its composition have also been taken into account, thanks to which it can be eaten also in the case of special dietary recommendations.
- Słowa kluczowe:
- chleb
- chleb w tradycji
- historia żywności
- kultura żywienia
- surogaty
- Dyscyplina: nauki o kulturze i religii
MARC
- 002 $a O chlebie – surogaty chleba, dodatki i przyprawy
- 003 $a Maria Ujwary (Autor)
- 004 $a Oryginalny artykuł naukowy
- 006 $a Perspektywy Kultury
- 008 $a 2024
- 009 $a 45
- 010 $a 2
- 011 $a 2081-1446
- 014 $a https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/pk/article/view/2024.4502.25/2774
- 015 $a 341-352
- 019 $a Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na kwestię surogatów chleba, które w związku z problemami z dostępnością ziaren zbóż wpisały się w jadłospis ludności na ziemiach polskich. W zastępstwie mąki pszennej bądź żytniej pojawił się szereg dodatków, które finalnie miały umożliwić konsumentowi wypiek chleba, albo raczej jego namiastki. Na podstawie analizy literatury obejmującej okres od XIX do początku XXI w. pokazane zostały stosowane do wypieku chleba dodatki. Niektóre z tych składników dzisiaj uznalibyśmy za niejadalne, ale jeszcze do połowy XX w. były wykorzystywane. Uwzględniono także współczesne dylematy związane z dodatkami do chleba oraz zmiany jego składu, dzięki którym może on być spożywany również w przypadku szczególnych zaleceń dietetycznych.
- 020 $a The aim of this article is to draw attention to the issue of bread surrogates, which, due to problems with the availability of cereal grains, have become part of the menu of the population in Poland. Instead of wheat or rye flour, a number of additives appeared, which were finally supposed to enable the consumer to bake bread, or rather its substitutes. Based on the analysis of the literature covering the period from the 19th to the beginning of the 21st century, additives used for bread baking are shown. Some of these ingredients today we would consider inedible, but they were used until the middle of the 20th century. Contemporary dilemmas related to bread additives and changes in its composition have also been taken into account, thanks to which it can be eaten also in the case of special dietary recommendations.
- 021 $a chleb
- 021 $a chleb w tradycji
- 021 $a historia żywności
- 021 $a kultura żywienia
- 021 $a surogaty
- 022 $a bread
- 022 $a bread in tradition
- 022 $a food culture
- 022 $a history of food
- 022 $a surrogates
- 966 $a nauki o kulturze i religii
- 985 $a Wydział Filozoficzny
- 985 $b Instytut Kulturoznawstwa i Dziennikarstwa
Dublin Core
Indeksy
- Tytuł: O chlebie – surogaty chleba, dodatki i przyprawy
- Autor (Twórca): Maria Ujwary (Autor)
- Tytuł czasopisma : Perspektywy Kultury
- Data: 2024
- Dyscyplina: nauki o kulturze i religii
- Słowa kluczowe w j. angielskim:
- Słowa kluczowe w j. polskim:
- Struktura: