Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia. Przegląd praktyk stosowanych przez producentów i sprzedawców żywności na ziemiach polskich od połowy XIX w. do początku XX wieku

Kolekcja
artykuły
Pobierz opis bibliograficzny

Opis

  • Tytuł: Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia. Przegląd praktyk stosowanych przez producentów i sprzedawców żywności na ziemiach polskich od połowy XIX w. do początku XX wieku
  • Autor/Autorzy: MARIA UJWARY (Autor)
  • Nazwa czasopisma: Rocznik Filozoficzny Ignatianum
  • Rok: 2025
  • Tom: 31
  • Numer: 2
  • ISSN: 2300-1402
  • Adres www:: https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/rfi/article/view/3962/3145
  • Strony od-do: 431-444
  • Abstrakt:
    • W  drugiej  połowie  XIX  i  na  początku  XX  w.  fałszowanie  żywności  było zjawiskiem powszechnym również na ziemiach polskich. Choć potępiane i szkodliwe, stanowiło element codzienności i odzwierciedlało realia gospodarcze,  poziom  wiedzy,  dostępność  surowców  oraz  stosunki  społeczne.  Fałszerze, kierując się chęcią zysku, ingerowali w skład produktów, niejednokrotnie narażając zdrowie konsumentów. W artykule przeanalizowano przykłady z prasy codziennej oraz publikacji specjalistycznych, które pokazywały  i  piętnowały  metody  fałszowania  produktów  spożywczych. Fałszowano niemal wszystkie artykuły żywnościowe – od mleka, masła, herbaty, przez przyprawy, po słodycze i napoje. Przedstawione w artykule przykłady stanowią jedynie fragment tego powszechnego zjawiska, jednak dobrze ilustrują pomysłowość i bezkompromisowość fałszerzy, którzy sięgali po szeroki wachlarz zaskakujących składników.
    • In the second half of the 19th century and the early 20th century, food adulteration  was  a  widespread  phenomenon,  including  in  the  Polish  territories. Although condemned and harmful, it was a part of everyday life and reflected the economic conditions, level of knowledge, availability of raw materials, and social relations of the time. Driven by the desire for profit, adulterators tampered with the composition of food products, often endangering consumers health. The article analyzes examples from daily newspapers  and  specialist  publications  that  exposed  and  criticized  the  methods used to adulterate food. Virtually all types of food were subject to adulteration—from milk, butter, and tea to spices, sweets, and beverages. The examples presented in the article represent only a fragment of this widespread practice but good illustrate the ingenuity and ruthlessness of the adulterators, who employed a wide array of surprising ingredients.
  • Słowa kluczowe:
    • bezpieczeństwo żywności
    • fałszowanie żywności
    • historia żywności
    • kawior wiślany
    • kultura żywienia
  • Dyscyplina: nauki o kulturze i religii

MARC

  • 002 a Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia. Przegląd praktyk stosowanych przez producentów i sprzedawców żywności na ziemiach polskich od połowy XIX w. do początku XX wieku
  • 003 b 0000-0001-6774-1792
  • 003 a MARIA UJWARY (Autor)
  • 004 a Oryginalny artykuł naukowy
  • 006 a Rocznik Filozoficzny Ignatianum
  • 008 a 2025
  • 009 a 31
  • 010 a 2
  • 011 a 2300-1402
  • 014 a https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/rfi/article/view/3962/3145
  • 015 a 431-444
  • 019 a W  drugiej  połowie  XIX  i  na  początku  XX  w.  fałszowanie  żywności  było zjawiskiem powszechnym również na ziemiach polskich. Choć potępiane i szkodliwe, stanowiło element codzienności i odzwierciedlało realia gospodarcze,  poziom  wiedzy,  dostępność  surowców  oraz  stosunki  społeczne.  Fałszerze, kierując się chęcią zysku, ingerowali w skład produktów, niejednokrotnie narażając zdrowie konsumentów. W artykule przeanalizowano przykłady z prasy codziennej oraz publikacji specjalistycznych, które pokazywały  i  piętnowały  metody  fałszowania  produktów  spożywczych. Fałszowano niemal wszystkie artykuły żywnościowe – od mleka, masła, herbaty, przez przyprawy, po słodycze i napoje. Przedstawione w artykule przykłady stanowią jedynie fragment tego powszechnego zjawiska, jednak dobrze ilustrują pomysłowość i bezkompromisowość fałszerzy, którzy sięgali po szeroki wachlarz zaskakujących składników.
  • 020 a In the second half of the 19th century and the early 20th century, food adulteration  was  a  widespread  phenomenon,  including  in  the  Polish  territories. Although condemned and harmful, it was a part of everyday life and reflected the economic conditions, level of knowledge, availability of raw materials, and social relations of the time. Driven by the desire for profit, adulterators tampered with the composition of food products, often endangering consumers health. The article analyzes examples from daily newspapers  and  specialist  publications  that  exposed  and  criticized  the  methods used to adulterate food. Virtually all types of food were subject to adulteration—from milk, butter, and tea to spices, sweets, and beverages. The examples presented in the article represent only a fragment of this widespread practice but good illustrate the ingenuity and ruthlessness of the adulterators, who employed a wide array of surprising ingredients.
  • 021 a bezpieczeństwo żywności
  • 021 a fałszowanie żywności
  • 021 a historia żywności
  • 021 a kawior wiślany
  • 021 a kultura żywienia
  • 022 a food adulteration
  • 022 a food culture
  • 022 a food safety
  • 022 a history of food
  • 022 a Vistula caviar
  • 966 a nauki o kulturze i religii
  • 985 a Wydział Filozoficzny
  • 985 b Instytut Kulturoznawstwa i Dziennikarstwa

Dublin Core

Pliki

2025_art_Ujwary_M_Fałszowanie żywności jako część kultury żywienia...pdf (160 KB)

  • Licencja: CC BY-ND 4.0
  • Wersja tekstu: Ostateczna opublikowana
  • Dostępność: Publiczny
Repozytorium Akademii Ignatianum w Krakowie, które jest częścią Portalu Pracowniczego zostało zrealizowane w ramach projektu „Program wzmocnienia potencjału dydaktycznego Uczelni na rzecz rozwoju regionalnego” POWR.03.05.00-00-ZR10/18 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.