Kuchnia jako laboratorium edukacji STEM w przedszkolu - od eksperymentu do ścieżki uczenia się

Kolekcja
artykuły
Pobierz opis bibliograficzny

Opis

  • Tytuł: Kuchnia jako laboratorium edukacji STEM w przedszkolu - od eksperymentu do ścieżki uczenia się
  • Autor/Autorzy: DOROTA ZDYBEL (Autor)
  • Nazwa czasopisma: Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce
  • Rok: 2021
  • Tom: 16
  • ISSN: 1896-2327
  • DOI: 10.35765/eetp.2021.1663.04
  • Adres www:: https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/eetp/article/view/1916
  • Strony od-do: 53-67
  • Język: polski
  • Abstrakt:
    • Artykuł został napisany w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen Lab 4 Kids”. Celem prezentacji jest przedstawienie umiejętności STEM oraz ich związków z myśleniem naukowym. Umiejętności STEM zostały zdefiniowane jako ponadprzedmiotowe meta-kompetencje stanowiące podstawę procesu całożyciowego uczenia się, angażowane podczas rozwiązywania ważnych, międzydyscyplinarnych problemów, ale zarazem nie należące do żadnej konkretnej dyscypliny naukowej. Umiejętności te są często opisywane jako umiejętności XXI wieku niezbędne dla funkcjonowania i rozwoju w nowoczesnym, nieprzewidywalnym i podlegającym gwałtownym zmianom społeczeństwie. Artykuł przekonuje, że rozwój takich umiejętności jest zakorzeniony we wczesnym dzieciństwie i powinien być wspierany w edukacji przedszkolnej z wykorzystaniem narzędzi i środków dostępnych w każdej przedszkolnej kuchni. Typowe „kuchenne” umiejętności, wykorzystywane w toku gotowania i przetwarzania żywności mają z natury naukowy charakter, ponieważ oparte są na rozumieniu fizycznych i chemicznych procesów i pojęć, np. odmierzaniu składników, rozumieniu proporcji między nimi, obserwowaniu zmian w stanie skupienia materii (przejścia od stanu stałego do ciekłego i odwrotnie), barwieniu żywności z wykorzystaniem naturalnych barwników, wykorzystywaniu fermentacji do pieczenia chleba etc. Rozumienie tych i podobnych im procesów może wspierać rozwój myślenia naukowego we wczesnym dzieciństwie.
    • The article has been written within the Erasmus+ project „Kitchen Lab 4 Kids”. The aim of this presentation is to explain STEM skills and their interconnections with scientific thinking. STEM skills are described as interdisciplinary meta-competences underlying the lifelong learning process, employed in the process of solving meaningful, interdisciplinary problems but not belonging to any particular scientific discipline. They are often referred to as XXI- century skills necessary for professional development in modern, unpredictable and rapidly changing societies. This paper argues that such skill development is deeply rooted in early childhood and should be supported in a preschool environment with the use of tools and means available in every preschool kitchen. Typical „kitchen” skills involved in cooking and food processing are scientific by nature because based on understanding the chemical and physical processes/ concepts, i.e. measuring the ingredients, understanding the proportions, mixing, observing the state of matter transformations (from solid to liquid and vice versa.), coloring the food with natural pigments, using the fermentation to bake the bread etc. Comprehending these and many similar processes can support scientific thinking development in early childhood.
  • Dyscyplina: pedagogika

MARC

  • 002 $a Kuchnia jako laboratorium edukacji STEM w przedszkolu - od eksperymentu do ścieżki uczenia się
  • 003 $a DOROTA ZDYBEL (Autor)
  • 003 $b 0000-0003-3322-7570
  • 004 $a Oryginalny artykuł naukowy
  • 006 $a Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce
  • 008 $a 2021
  • 009 $a 16
  • 011 $a 1896-2327
  • 013 $a 10.35765/eetp.2021.1663.04
  • 014 $a https://czasopisma.ignatianum.edu.pl/eetp/article/view/1916
  • 015 $a 53-67
  • 017 $a polski
  • 019 $a Artykuł został napisany w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen Lab 4 Kids”. Celem prezentacji jest przedstawienie umiejętności STEM oraz ich związków z myśleniem naukowym. Umiejętności STEM zostały zdefiniowane jako ponadprzedmiotowe meta-kompetencje stanowiące podstawę procesu całożyciowego uczenia się, angażowane podczas rozwiązywania ważnych, międzydyscyplinarnych problemów, ale zarazem nie należące do żadnej konkretnej dyscypliny naukowej. Umiejętności te są często opisywane jako umiejętności XXI wieku niezbędne dla funkcjonowania i rozwoju w nowoczesnym, nieprzewidywalnym i podlegającym gwałtownym zmianom społeczeństwie. Artykuł przekonuje, że rozwój takich umiejętności jest zakorzeniony we wczesnym dzieciństwie i powinien być wspierany w edukacji przedszkolnej z wykorzystaniem narzędzi i środków dostępnych w każdej przedszkolnej kuchni. Typowe „kuchenne” umiejętności, wykorzystywane w toku gotowania i przetwarzania żywności mają z natury naukowy charakter, ponieważ oparte są na rozumieniu fizycznych i chemicznych procesów i pojęć, np. odmierzaniu składników, rozumieniu proporcji między nimi, obserwowaniu zmian w stanie skupienia materii (przejścia od stanu stałego do ciekłego i odwrotnie), barwieniu żywności z wykorzystaniem naturalnych barwników, wykorzystywaniu fermentacji do pieczenia chleba etc. Rozumienie tych i podobnych im procesów może wspierać rozwój myślenia naukowego we wczesnym dzieciństwie.
  • 020 $a The article has been written within the Erasmus+ project „Kitchen Lab 4 Kids”. The aim of this presentation is to explain STEM skills and their interconnections with scientific thinking. STEM skills are described as interdisciplinary meta-competences underlying the lifelong learning process, employed in the process of solving meaningful, interdisciplinary problems but not belonging to any particular scientific discipline. They are often referred to as XXI- century skills necessary for professional development in modern, unpredictable and rapidly changing societies. This paper argues that such skill development is deeply rooted in early childhood and should be supported in a preschool environment with the use of tools and means available in every preschool kitchen. Typical „kitchen” skills involved in cooking and food processing are scientific by nature because based on understanding the chemical and physical processes/ concepts, i.e. measuring the ingredients, understanding the proportions, mixing, observing the state of matter transformations (from solid to liquid and vice versa.), coloring the food with natural pigments, using the fermentation to bake the bread etc. Comprehending these and many similar processes can support scientific thinking development in early childhood.
  • 966 $a pedagogika
  • 985 $a Wydział Pedagogiczny
  • 985 $b Instytut Nauk o Wychowaniu

Dublin Core

Pliki

Zdybel-Kuchnia jako laboratorium edukacji STEM w przedszkolu - od eksperymentu do ścieżki uczenia się.pdf (346 KB)

  • Licencja: CC BY-ND 4.0
  • Wersja tekstu: Ostateczna opublikowana
  • Dostępność: Publiczny